2012 - Mont Ventoux

BESCHRIJVING
De Mont Ventoux is zonder enige twijfel één van de bekendste bergen in Europa. Hoewel slechts 1912 meter hoog, rijst de Ventoux als een reus omhoog tussen het prachtige omringende landschap van de Provence. Gelegen op de laatste Alpenkam bij het Rhone-plateau, kan je de Mont Ventoux van bijna overal in de Vaucluse-Provence zien.

De reus van de Provence is dan ook het hoogtepunt van menige reis doorheen deze prachtige streek in Zuid-Frankrijk. Zijn geïsoleerde ligging geeft de berg iets gigantisch en dominerends en als het helder weer is, kan je vanaf de top de Alpen in het oosten, de Cevennes in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden zien liggen. 

Hoewel slechts af en toe beklommen in de Tour is de Mont Ventoux één van de topcols in Frankrijk en ver daarbuiten. De beste professionele rijders doen de 21 km van Bédoin in net geen uur of aan een VAM (velocità ascensionale media of hoogtemeters per uur) van 1600 meter. De betere amateurs doen er minder dan twee uur over of een gemiddelde van iets meer dan 10km/uur. Maar iedereen is vrij om de klim te doen. Slechts één advies: kom voorbereid of je zal zwarte sneeuw zien in plaats van witte stenen!

De zwaarste kant-up is deze via Bédoin (officiële van start vanaf de rotonde D974), hoewel, volgens sommigen, de Malaucène zijde even zwaar is. Oefenen kan vanuit Sault, veruit de minst zware kant. De Bédoin-zijde is ook de meest bekende kant omdat deze het vaakst werd beklommen in de Ronde van Frankrijk. Het is bijgevolg ook de zijde waar het meeste drama plaatsvond. Op 13 juli 1967 stierf de Britse wielrenner Tom Simpson op de flanken van de Ventoux. Men kan het standbeeld bezoeken op ongeveer 1,5 km van de top. 

De Bédoin kant begint eenvoudig, bijna in stilte, tussen de wijngaarden waar de druiven voor de lokale wijn rijpen. Aan je linkerkant kan je, als het weer helder is, de top zien liggen met zijn typische witrode pin van het weerstation. Kijk maar goed, want eens het bos in voorbij de beroemde St. Estève bocht zal je dit zicht lange tijd moeten missen. Tot aan dit punt, mag je slechts een minimum aan energie hebben verbruikt, want de volgende 10 km zal je deze goed kunnen gebruiken. In het bos gaat de Ventoux bijna nooit onder de 9% en geeft je nooit tijd of plaats om te herstellen. 

Eens de Chalet Renard bereikt is het zwaarste deel achter de rug, tenzij ... je pech hebt en de wind je in het gezicht waait voor de rest van de beklimming temidden van een maanlandschap, onbeschermd door bomen. De naam Mont Ventoux betekent "winderige berg", en sommige fietsers weten waarom: de lokale Mistral en Transmontana wind kunnen hier tegen 150 km/uur tekeer gaan. Maar als je geluk hebt, kan je na de Chalet Renard herstellen bij de menselijke percentages van 5-7% met een aantal bochten aan slechts 3%. 

Profiteer hiervan, want de laatste kilometers zal de Mont Ventoux je opnieuw in je gezicht slaan. De laatste 1,5 km gaan terug aan 10% en zullen nog een uiterste inspanning vergen vooraleer je kan pronken op de top van de Ventoux en genieten van de "vliegtuigzicht".

LAND
Frankrijk

Beklimming vanuit: Bédoin
Profiel
Gemiddeld: 7.6 %
Afstand: 21.4 km
Hoogte start: 283 m
Hoogte top: 1912 m
Hoogteverschil: 1639 m
Maximum: 12 %

Beklimming vanuit: Malaucène
Profiel
Gemiddeld: 7.2 %
Afstand: 21.2 km
Hoogte start: 377 m
Hoogte top: 1912 m
Hoogteverschil: 1535 m
Maximum: 12 %

Beklimming vanuit: Sault
Profiel
Gemiddeld: 4.5 %
Afstand: 25.7 km
Hoogte start: 760 m
Hoogte top: 1912 m
Hoogteverschil: 1152 m
Maximum: 11 %

MIJN ERVARING
Samen met Sonja afgereisd naar Frankrijk voor de 2de deelname aan "Mon Ventoux. We hadden een hotelletje geboekt in Carpentras op ongeveer 25 km van Malaucène. Het vertrek was op zaterdagmorgen in Malaucène. Vandaar vertrok de meer dan 140 km tocht. "La Cannibalette" genaamd. 2 keer de beklimming van de Mont Ventoux. (1 keer vanuit Malaucène en 1 keer vanuit Sault.)
Onderweg waren er dan nog 2 beklimmingen. Col D Aulan en Col De L Homme Mort.
het vertrek was om 6u. in de morgen. Er waren ook een aantal vrienden vanuit Scherpenheuvel afgereisd om de beklimmingen komen te doen. Samen met hen vertrokken vanuit Malaucène maar al gauw moest ik afscheid nemen. Ze reden namelijk een tandje (of 3) sneller dan ik. Het was prachtig weer en de zon scheen al volop. De ganse beklimming het zonnetje op je gezicht.
De beklimming vanuit Malaucène vind ik persoonlijk de mooiste. Je blijft constant de bergwand zien en het is ook een constante klim. Hier zijn wel een aantal stukken in waar je een tandje kan terugschakelen. Het laatste stuk na Chalet "Liotard" zie je constant de top. Iets anders dan als je via Bédoin/Sault de beklimming aanvangt. Eenmaal boven kan je genieten van het prachtige uitzicht. Als het je net voor de top even stopt en het is een open lucht dan kan je heel in de verte de toppen van het Mont Blanc gebergte zien. Nadien is het 26 km afdalen naar Sault. Daar kan je even bijtanken alvorens richting Col D Aulan te rijden. Dit is een vrij matige klim doorheen een vallei langs de Toulourenc rivier. Vandaar gaat het richting Sédéron. Daar kan je nog even bijtanken alvorens aan de beklimming van de Col De L Homme Mort. Dit is een vrij open en tamelijk lange klim. Bij zeer warm weer is het daar goed doseren en zorgen dat je voldoende drank bij hebt. Daarna is het terug een ganse tijd bergaf richting Sault. In Sault even de benen los schudden, iets eten en drinken en vervolgens terug de fiets op om de laatste 26 km richting de top van de Mont Ventoux te rijden. Vanuit Sault is het een matige klim tot aan chalet Reynard. Vanaf daar is het nog 6 km klimmen in het maanlandschap. In 2012 was het goed te doen. Weinig of geen wind en dat helpt daar wel. Het is een heel ander verhaal wanneer daar de (mistral) wind de kop opsteekt. Gelukkig was dit toen niet het geval. Eenmaal boven op de top, is het vooral genieten van een lange warme fietsdag. 2 x de top van de Mont Ventoux bereikt en tussendoor nog 2 beklimmingen gedaan onderweg. Het was zeker niet de laatste keer.

Link naar de foto's
Link naar de video's